Achizitia unei oale sub presiune este o investitie ce poate fi considerata interesanta, insa nu vei ajunge sa iti doresti cu adevarat un asemenea produs decat dupa ce vei vedea cat de multe utilizari poate avea, in cate feluri il poti folosi si cat de multe retete poti prepara cu ajutorul lui.

Descopera de ce merita sa cumperi o oala sub presiune

Oala cu presiune este un dispozitiv de care multe gospodine se tem; poate ca ceva din ideea de presiune pare inspaimantatoare sau periculoasa. Realitatea este ca, daca respecti cateva reguli simple, clar exprimate de catre producator, oala sub presiune este de un ajutor incomparabil in orice bucatarie.

Cum functioneaza oala sub presiune?

In mod foarte simplu si concret, atunci cand oala sub presiune este folosita cu capacul pus, aburul produs creste presiunea in interior, ceea ce determina cresterea temperaturii de fierbere si gatirea mai rapida a alimentelor.

Pentru a evita orice incident neplacut, oala este echipata cu supapa de siguranta care elibereaza aburul treptat atunci cand presiunea din interior depaseste anumite limite.

Cum sa umpli oala sub presiune?

Daca oalele normale pot fi umplute pana imediat sub capac, in cazul oalei sub presiune va trebui sa lasi intotdeauna suficient spatiu liber pentru abur. De obicei, oala se umple doar pe jumatate sau in proportie de doua treimi, dar producatorul marcheaza nivelul maxim pe care ingredientele nu ar trebui sa il depaseasca.

Cat lichid este necesar pentru gatit?

Avand in vedere ca procesul de evaporare este neglijabil, mancarurile gatite in oala sub presiune nu vor scadea ca volum. Recomandarea este sa folosesti cantitatea minima de apa necesara.

In general, este suficienta o ceasca de apa pentru aproximativ 20 de minute de gatit. Pentru a determina cantitatea corecta de apa, poti consulta timpii de gatire recomandati pentru diferitele ingrediente si ajusta in functie de aceasta informatie.

Pregatirea alimentelor

Ideea folosirii oalei sub presiune este ca alimentele sa fie lasate sa fiarba fara a fi nevoie sa ridici capacul pentru a amesteca sau adauga alte ingrediente. Prin urmare, ingredientele trebuie pregatite cu atentie inainte de a incepe efectiv procesul de gatit.

Carnea trebuie taiata in bucati de dimensiuni potrivite si rumenita in oala cu un strop de ulei, fara a fi pus capacul.

In cazul pestelui sau al fructelor de mare, se recomanda folosirea cosului pentru gatit la aburi, uns in prealabil cu ulei. Pe fundul oalei se adauga cel putin 175 ml apa.

Pentru mazare sau fasole, este indicat sa pui boabele la inmuiat timp de 4-6 ore inainte de fierbere. Apoi, scurge apa si adauga boabele in oala sub presiune impreuna cu 1-2 linguri de ulei si apa suficienta pentru a acoperi boabele.

Legumele trebuie spalate foarte bine si pot fi gatite in cosul pentru aburi cu aproximativ 125 ml de apa pe fundul oalei. Pentru legumele care necesita mai mult timp de fierbere, poti adauga 2 cani de apa pentru 10-20 minute de preparare.

Ce alimente pot fi preparate in oala sub presiune?

Intr-o oala sub presiune pot fi preparate orice fel de alimente, de la carne mai tare precum vita sau porc pana la legume delicate. Totul depinde doar de cantitatea corecta de apa si durata necesara pentru fierbere.

Desigur, multi prefera sa foloseasca oala sub presiune atunci cand au nevoie sa gateasca alimente care presupun un timp mai lung de fierbere precum gaina de tara, carne de vita sau fasole uscata. Cu toate acestea, poti utiliza oala sub presiune pentru orice reteta doresti, reducand timpul de gatire cu aproximativ o treime.

Care sunt timpii de fierbere pentru cele mai comune ingrediente?

Timpii de fierbere prezentati mai jos sunt orientativi si pot varia in functie de tipul si dimensiunea ingredientelor:

  • Carnea de gaina: aproximativ 1 ora
  • Vita: 45 minute
  • Porc: putin peste jumatate de ora
  • Miel: 20-25 minute
  • Pui: aproximativ 30 minute
  • Fasole verde: 20 minute
  • Fasole uscata: 45-50 minute (in functie de varsta)
  • Vanata: 10-15 minute
  • Telina: mai putin de 10 minute
  • Cartof: aproximativ 5 minute

Durata de fierbere poate fi schimbata?

Durata de fierbere poate varia in functie de diferiti factori precum tipul si dimensiunile ingredientelor.

De exemplu, carnea de vitel va fierbe mai repede decat cea de vita. De asemenea, dimensiunea bucatilor influenteaza timpul necesar pentru gatit. O bucata mare de carne va necesita mai mult timp comparativ cu bucati mici.

Pentru legume, durata de fierbere poate fi afectata de prospetimea acestora. Legumele mai batrane pot necesita un timp mai indelungat pentru a fi gatite.

Oricum ar fi, oala sub presiune iti reduce semnificativ timpul petrecut in bucatarie, astfel ca merita sa investesti intr-o astfel de oala la un pret bun care iti va oferi mai mult timp liber.

Cum sa stii cat timp trebuie sa fierbi o mancare complexa?

Informatiile prezentate pana acum te ajuta sa estimezi durata necesara pentru prepararea diferitelor categorii de alimente. Cu toate acestea, majoritatea utilizatorilor nu gatesc doar carne simpla, ci prepara mancaruri complexe cum ar fi tocanite sau ciorbe.

Vestea buna este ca exista deja, in mediul online, o multime de retete speciale pentru oala sub presiune; exista chiar si carti de bucate redactate pentru pasionatii acestui dispozitiv. Iar experienta dobandita de tine in timp isi va spune si ea cuvantul, astfel ca dupa cateva incercari, vei reusi sa aproximezi singur timpii necesari pentru gatit. 

4 thoughts on “Feluri de mâncare pe care le poți face cu încredere în oala sub presiune

  1. Ma bucur ca am descoperit acest articol. Am cumparat recent oala sub presiune si eram putin nelinistita sa o folosesc, dar acum simt mai multa incredere. Sunt nerabdatoare sa incerc toate aceste retete gustoase!

  2. Informatiile despre timpul de gatire si modul de pregatire al fiecarui fel de mancare sunt foarte utile. Astfel, chiar daca nu am experienta prea mare in gatit, pot sa folosesc cu incredere oala sub presiune si sa obtin rezultate delicioase.

  3. Am incercat deja cateva dintre retetele mentionate in articol si rezultatele au fost excelente! Oala sub presiune este cu adevarat un ajutor in bucatarie si ma bucur ca am gasit acest articol care m-a inspirat sa experimentez noi preparate.

  4. Articolul este foarte util pentru cei care folosesc oala sub presiune si doresc sa incerce noi retete. Imi place ca sunt prezentate mai multe feluri de mancare, ceea ce ofera o varietate mare de optiuni culinare. De asemenea, informatiile sunt bine structurate si usor de inteles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *